Přeskočit na obsah

Plánované akce do konce projektu „Kvetoucí louky“

Následující měsíce nás čeká ještě několik akcí na téma kvetoucích luk. Vydáme se na dva workouty, které zahrnují teoretické informace i praktické ukázky kvetoucích luk či jejich zakládání. V červnu pak bude realizována exkurze po kvetoucích loukách v okolí Černostudničního hřebene. A v srpnu a září budou pro rodiny s dětmi i další zájemce organizovány dva „Dny pro veřejnost“. Budete-li mít zájem zúčastnit se kterékoliv akce, neváhejte nás kontaktovat.

Naplánovány jsou tedy následující akce:

23. 5. 2023 Workout Boleslawiec
Čeští účastníci se v 8:30 z Horního náměstí v Hrádku nad Nisou vydají autobusem do města Boleslawiec, kde bude jednak nachystána teoretická prezentace k zakládání kvetoucích luk od paní Małgorzaty Piszczeky (architetka pro zakládání/projektování a realizaci kvetoucích zahrad, https://ledum.pl/o_nas.html) a také praktická část s prohlídkou, kde a jak jsou kvetoucí plochy ve městě Boleslawiec zakládány. Doprava z Hrádku n/N a občerstvení budou pro účastníky zajištěny zdarma.

1. 6. 2023 Workout na Českolipsku
Informační workout k zakládání extenzivních kvetoucích luk se koná v okrese Česká Lípa dne 1. června 2023. Prohlédneme si louky, které byly založeny nebo byl jejich stav upraven přírodním způsobem v rámci česko-saského projektu „Lychnis – Rozkvetlé louky“.
Celým workoutem nás bude provázet Ing. Iva Machová, odborná pracovnice Univerzity Jana
Evangelisty Purkyně Ústí nad Labem, která kvetoucí louky v rámci projektu pomáhala z odborného hlediska zakládat. Pro účastníky akce bude v 9:00 z Horního náměstí Hrádek nad Nisou zajištěna autobusová doprava a v Pivovaru Cvikov společný oběd – opět v rámci projektu zdarma.

17. 6. 2023 Exkurze po kvetoucích loukách v okolí Černostudničního hřebene
V červnu se vydáme na exkurzi po kvetoucích loukách v okolí Černostudničního hřebene, kterou nás provede Květa Morávková z Českého svazu ochránců přírody Armillaria Liberec. V první části se budeme soustředit právě na kvetoucí horské louky v okolí Černostudničního hřebene a na konkrétní byliny (i léčivé), které se zde vyskytují. Dozvíme se, jak je nutné o louky pečovat tak, aby byly druhově pestré a poskytovaly tak potravu pro různé druhy živočichů, hlavně ty hmyzí. Pokud to bude možné, cestou na rozhlednu a Černé Studnici si nasbíráme léčivé byliny, na jejichž zpracování bude zaměřena odpolední část exkurze. Ta je plánována v Kittlově domě v Krásné od 14:00. Zde si pod odborným vedením připravíme bylinnou tinkturu nebo hojivou mast, uvidíme, jak se lektor rozhodne. Sraz bude na parkovišti v Dolní Černé Studnici kolem desáté hodiny. Přesné informace budou včas zveřejněny na internetových stránkách kvetoucilouky.cz v sekci Aktuality http://kvetoucilouky.cz/category/aktuality/ (v PL http://kvetoucilouky.cz/pl/category/aktualnosci/).

Den pro veřejnost ve městě Boleslawiec s kreativními stanovišti pro rodiče s dětmi i širokou veřejnost se bude konat v sobotu 5. 8. 2023. Podrobné informace budou včas zveřejněny na http://kvetoucilouky.cz/category/aktuality/ (v PL http://kvetoucilouky.cz/pl/category/aktualnosci/). Jak vypadal první Den pro veřejnost ve městě Boleslawiec, se můžete podívat na odkaze http://kvetoucilouky.cz/2022/08/10/prvni-den-pro-verejnost-v-boleslawci/ (http://kvetoucilouky.cz/pl/2022/08/10/pierwszy-dzien-dla-publicznosci-w-boleslawcu/).

A v pořadí čtvrtý Den pro veřejnost se bude konat dne 9. 9. 2023 v Hrádku nad Nisou v rámci Dožínkových slavností. Na akci bude opět připraven několik zajímavých, tvořivých a vzdělávacích stanovišť na téma kvetoucích luk, fauny a flóry nebo biologické rozmanitosti na kvetoucích loukách.
Podrobné informace budou včas zveřejněny na http://kvetoucilouky.cz/category/aktuality/ (v PL http://kvetoucilouky.cz/pl/category/aktualnosci/). Jak vypadal Den pro veřejnost v Hrádku nad Nisou minulý rok, se můžete podívat na odkaze http://kvetoucilouky.cz/2022/09/11/prvni-den-pro-verejnost-v-hradku-nad-nisou/ (v PL http://kvetoucilouky.cz/pl/2022/09/11/pierwszy-dzien-dla-publicznosci-w-hradku-nad-nysa/).