Přeskočit na obsah

Druhé projektové setkání

Druhé projektové setkání společného projektu Kooperační síť Kvetoucí louky se konalo dne 21.dubna 2022 v Centrum vědy v Boleslawiec.

K hlavním bodům programu patřil pokrok v zakládání kvetoucích luk. Město Hrádek nad Nisou představilo postup prací, kdy kvetoucí louka již byla založena na ploše 0,76 mezi Rynoltickou a Souběžnou ulicí, u fotbalového stadionu. Na začátku roku 2022 byla celá plocha připravena, příprava spočívala ve vytyčení nového vegetačního prvku – kvetoucí louky, dočasném oddělení prostoru pro parkování tyčemi, ve hluboké orbě, rozrušení drnu smykováním s odvezením odpadu (kameny, suť) a vláčení. Výsev vhodné luční směsi secím strojem byl proveden 6.4.2022 do hloubky 5 mm. Bude následovat v měsících květen – červen seč a následná údržba dle metodického pokynu.

Město Bolesławiec bude zakládat kvetoucí louky na ploše 2, 3 ha ve spolupráci s bytovým družstvem Bolesławianka a práce na polské straně budou zahájeny po výběru dodavatele v rámci výběrového řízení. Nyní je zpracovaná dokumentace pro výběr zhotovitele. V následujících týdnech bude dokumentace zveřejněna a vybrán dodavatel. Zahájení prací se předpokládá na podzim 2022.

Dny pro veřejnost  budou ve vzájemné spolupráci organizovány 06.08.2022 (Boleslawiec) a 10.9. 2022 (Hrádek n/N – v rámci Dožínkových slavností), vždy od 12:00 do 18:00. Akce v Boleslawiec bude probíhat u Centra vědy ve venkovních prostorech. Dožínkové slavnosti v Hrádku n/N budou tradičně realizovány na Hasičské louce. V obou případech bude pro účastníky zajištěno celkem 7 stanovišť s kreativní nabídkou k tématu kvetoucí louky.

Workouty, tedy praktické ukázky práce v terénu s kombinací s teoretickou částí, jsou plánované v Boleslawiec 2x – 9./10.měsíc 2022 a 4./5. měsíc 2023. Termín pro workout v Hrádku nad Nisou či jiné zajímavé lokalitě bude pravděpodobně v 6.2022.

Druhé projektové setkání Kvetoucí louky – Team
Další informace nalezneme na projektové stránce města Hrádek nad Nisou, v části Dokumenty, Projekty – přehled https://www.hradek.eu/index4.aspx?rub=838 nebo na facebookovém účtu projektu Kvetoucí louky Kooperační síť „Kvetoucí louky“