Přeskočit na obsah

Tip na výlet na kvetoucí louky – Chráněná krajinná oblast Lužické hory

Ten, kdo se chce vydat za kvetoucími loukami do Trojzemí států Česká republika – Polsko – Spolková republika Německo a zároveň do přeshraniční chráněné oblasti Lužických a Žitavských hor, může zvolit trasu, kterou jsme pro něj připravili. Ideální čas pro takový výlet je konec května nebo začátek června.

Půjdeme následující trasou o délce ca. 8,5 km: parkoviště u Apartmány Celnice – Přírodní památka Brazilka – lokalita pod Luží (německá strana za sjezdovkami) – vrchol Luže – Horní Světlá (vstavačové louky u nádrže) –  Myslivny – zpět kolem Brazilky k parkovišti. 

Rezervujte si minimálně 3 hodiny, výstup na nejvyšší horu Lužických hor (792 m n.m.) je přeci jen trochu náročnější. 

Startujeme u Apartmány Celnice, Dolní Světlá 133, 471 57 Mařenice. Zde je dostatečně velké parkoviště, nemusíte mít strach, že se nevejdete.

Vydáme se po trase Hřebenovky (E3) a červené turistické značce k Přírodní památce Brazilka. 

Koncem 20. století bylo jméno Brazilka použito k označení chráněné mokřadní louky, ležící v pramenné oblasti Svitávky asi 1,5 km za Dolní Světlou, vpravo od cesty k hraničnímu sedlu Wache a do Waltersdorfu V roce 2002 byla louka o rozloze 9 ha prohlášena chráněnou přírodní památkou, jejímž posláním je ochrana rostlinných společenstev, vyvinutých na vlhké a místy podmáčené podhorské louce s rašelinnými půdami a vřesovišti. V současné době se zde vyskytuje například vřes obecný, ostřice obecná, sítina ostrokvětá, všivec bahenní a masožravá rosnatka okrouhlolistá. 

My jsme objevili i prstnatec májový a bradáček vejčitý. 

Kolem Brazilky vede i naučná stezka „Obnova mokřadů na Brazilce“, zde se dozvíte i informace, jací živočichové se v lokalitě vyskytují.

Od Brazilky pokračujeme stále po Hřebenovce a červené značce k česko-německému hraničnímu přechodu „Zur Wache“ (1,4 km).  Zde budeme pokračovat po německé straně území směrem na Luž po Oberlausitzer Bergweg (zelená turistická značka), protože se chceme podívat na místo, kde kvete léčivá prha arnika. Proto dáváme pozor a po ca. 600 m od hraničního přechodu odbočíme vlevo ke sjezdovkám. Po levé straně se nachází lokalita (nad strmým údolím Schwarzer Graben), kde žlutě kvetoucí prhu arniku nemůžete přehlédnout. Všimněte si také ostatních druhů rostlin, například kuklíka potočního. Ten, kdo rostliny nezná a chce poznat, ten si může pomoci aplikací pro určování rostlin PlantNet.

Abychom došli na Luž, vrátíme se zpět na hlavní cestu a po zelené turistické značce pokračujeme na vrchol Luže, kde se nachází nová rozhledna, poskytující krásný výhled do všech světových stran. Najdeme zde ale také rostliny a živočichy, které bychom zde nečekali. Tak například jedovatý vlčí bob mnoholistý, invazní druh poškozující místní ekosystém, který ochránci přírody nevidí vůbec rádi. A nebo také zmiji obecnou, vyhřívající se na kamenných polích na Luži.

Německá strana vrcholu Luže byla roku 1967 vyhlášena přírodní rezervací. V 90. letech 20. století se uvažovalo o rozšíření ochrany i na české území, ale přírodovědný průzkum k tomu tehdy neshledal dostatečné důvody. Česká strana Luže proto byla vyhlášena přírodní rezervací až 1. října 2011. Předmětem ochrany je druhově chudá horská bučina na kamenitých svazích vrcholové kupy. Ve vrcholové části hory se zachoval původní bukový les s přimísenými javory, porůstající na jižní straně poměrně rozsáhlé sutě. V podrostu se vyskytuje například náprstník červený, kokořík přeslenitý, dymnivka dutá, sasanka pryskyřníkovitá a přímo na vrcholu oměj šalamounek. V roce 1998 tu byl také ověřen výskyt čípku objímavého a kapradiny laločnaté. 

Z vrcholu Luže pokračujeme již po české straně území po červené turistické značce k chatě Luž a poté po zelené značce do Horní Světlé k turistickému rozcestníku, kde se po odbočce doprava nachází vodní nádrž. Na dvou loukách u vodní nádrže se vyskytují prstnatec májový, kozlík dvoudomý, suchopýr úzkolistý, pryskyřník plamének. Péči o tyto plochy zajišťuje Správa CHKO Lužické hory, i proto se zde tyto rostliny vyskytují.

Od nádrže se vydáme zpět na hlavní cestu směrujeme k parkovišti kolem chaty Luž přes Myslivny vpravo po neznačené cestě zpátky k Apartmánům Celnice.

Pro inspiraci se můžete kouknout na fotodokumentaci k tomuto výletu.