Přeskočit na obsah

První workout byl úspěšně zrealizován

Ve středu 9.11.2022 jsme se vypravili do Bolesławiec na první workout projektu, kterým nás provázel Grzegorz Wałkiewicz z polské nadace Łąki / Louky (https://laka.org.pl/), která je průkopníkem v zakládání kvetoucích luk v Polsku. Její členové mají za sebou úspěšné realizace ve Varšavě, Krakově, Vratislavi, Białystoku a v dalších polských městech. V této oblasti se zabývají také tvorbou směsí osiva, které jsou přizpůsobeny konkrétnímu stanovišti. Nadace dokonce vyvinula a otestovala osivo směsi bylin, které podél komunikací pohlcují vznikající smog, konkrétně prachové částice.

Ten, kdo rozumí polsky se zde může podívat na krátká instruktážní videa, jak kvetoucí louku založit.

Nadace se věnuje také informačním kampaním a ekologické výchově. V tomto případě například propagují včelařství a význam opylovačů ve městech a venkově.

Účastníci workoutu absolvovali teoretickou část, zaměřenou nejen na vlastní metody zakládání kvetoucích luk, ale i na jejich význam pro biodiverzitu a tím i klima ve městech. Následně se přesunuly do terénu, kde na třech modelových plochách byl postup přípravy stanoviště, osiva a samotného setí jednak demonstrován, účastníci si ho mohli také sami vyzkoušet.

Pro zájemce byly připraveny informační a propagační materiály i balíčky s osivem, aby si mohli kvetoucí louku nebo záhon na vlastním pozemku založit.