Přeskočit na obsah

Workout Kvetoucí městské louky dne 23. května 2023, Boleslawiec

V řadě třetí ze čtyř naplánovaných workoutů se bude konat dne 23. 5. 2023 ve městě Boleslawiec. Zde bude jednak nachystána teoretická prezentace k zakládání kvetoucích luk od paní Małgorzaty Piszczeky (architetka kvetoucích zahrad, https://ledum.pl/o_nas.html) a také praktická část s ukázkou přímo na jedné z kvetoucích luk města Boleslawiec.

Workout v Boleslawiec je určen pro ty, které zajímá, jak si založit kvetoucí louku nebo záhon vlastními silami a jak o založenou plochu následně pečovat. Je určen i pro ty, kteří hledají inspiraci a zkušenosti. Celým workoutem nás provede paní Małgorzata Piszczek ze společnosti „Ledum ogrody“ (https://ledum.pl/projektowanie.html,) která má dlouholeté zkušenosti s plánováním i tvorbou veřejných i soukromých zahrad. Workout se skládá z části teoretické, ve které si zodpovíme otázky jako např. Co je to louka? Stanovištní typy luk. Jaký je rozdíl mezi loukou a kvetoucí/krajinnou loukou? Význam luk pro živočichy. Jak založit kvetoucí louku? Jak ji nezakládat? Jak se kvetoucí louka mění v jednotlivých ročních obdobích? Jak ji udržovat? Jaké jsou alternativy ke kvetoucí louce? Výhody a nevýhody různých řešení.

Zájemci se přihlásí: mailem na r.cermanova@gmail.com nebo telefonicky na 777 216 852 do 18.5.2023. Počet míst je omezen, přihlášení tedy neodkládejte.

Program:

  • 8:30 – Start Hrádek n/N – autobusová doprava pro přihlášené účastníky zajištěna.
  • 10:00 -11:00  – teoretická část s paní Małgorzata Piszczek, místo: Mezinárodní centrum keramiky, náměstí pl. Marszałka J. Piłsudskiego 1C; 59-700 Bolesławiec. Zde bude i prostor pro konkrétní dotazy účastníků a diskuze o příležitostech a problémech.
  • 11:00 – 12:30 – Praktická část v terénu – pojedeme se kouknout na plochy kvetoucích luk, které byly v Boleslawiec osety v listopadu 2022 a zjistíme, jak probíhá jejich vývoj, s paní Małgorzata Piszczek a pan Marian Piszczek.
  • 13:00 – 14:00  – Společný oběd v Restauracja „Oleńka Na Starówce“ s.c.Rynek 36/12, 59-700 Bolesławiec (https://www.facebook.com/Restauracja.Olenka) – pro účastníky workoutu zdarma.
  • Kolem 15:30 příjezd do Hrádku n/N.

Pro každého účastníka budou k dispozici informační materiály – omalovánky a vystřihovánky a balíčky semen pro založení kvetoucího záhonu.

Zdroj: https://ledum.pl/