Přeskočit na obsah

Workout o kvetoucích městských loukách ve městě Boleslawiec

Dne 23. 5. 2023 se u polského partnera ve městě Boleslawiec uskutečnil druhý workout, kterým nás tentokrát provedla paní Małgorzata Piszczek (architektka kvetoucích prostor, https://ledum.pl/o_nas.html), která má dlouholeté zkušenosti s plánováním i tvorbou veřejných i soukromých zahrad.

Workout byl zaměřený na to, jak si založit kvetoucí plochu či záhon vlastními silami a jak se pak správně o takovou plochu starat, aby byly podmínky pro růst květin a výskyt hmyzu a drobných zvířat co nejlepší. Účastnici absolvovali nejprve teoretickou část, kde získali všechny potřebné informace k založení a péči o kvetoucí louky. Následně probíhala praktická část v terénu, která byla realizována na 2 kvetoucích plochách města Boleslawiec. V terénu mohli účastníci vidět, jak vypadá kvetoucí louka zasetá na podzim a jak vypadá kvetoucí louka zasetá na jaře (duben), jak vysoký je porost, jaké květiny již vrostlé jsou, jaké porostou letos a jaké dle skladby semen až další roky. Dále se účastníci dozvěděli, kdy a jak budou louky sečeny a byly probrány také nejčastější chyby v zakládání kvetoucí louky, které se později mohou projevit na kvalitě kvetoucí louky. Příkladem je nedostatečné zorání a zasetí (projeví se prázdnými místy bez porostu), příliš brzká a nízká seč (některé kvetoucí rostliny se tím poničí a nevykvetou) nebo např. nevhodně zvolená skladba semen (pro nejlepší efekt je třeba respektovat, jaké rostliny se v místech vyskytují přirozeně a pro jaké je dané místo optimální).

Pro zájemce byly připraveny balíčky se semeny, aby si mohli kvetoucí louku nebo záhon na vlastním pozemku založit. Stejně jako byly distribuovány informační a propagační materiály projektu.