Přeskočit na obsah

Workout po rozkvetlých loukách Českolipska

Třetí a v rámci projektu poslední Informační workout k zakládání kvetoucích luk byl na Českolipsku dne 1. června 2023 úspěšně realizován.

Byl zaměřen na zakládání luk resp. zvyšování kvality městských luk extenzivním způsobem, tedy především zavedením vhodných termínů sečení tak, aby se luční druhy mohly vysemenit. Dalším možným, ale ne jednoduchým způsobem je sběr semen z okolních druhově pestřejších luk a jejich vnášení do plochy louky, kterou chceme zlepšit. V tomto případě je ale nutné mít vhodná místa v zájmové ploše, která již nejsou obsazena jinými druhy, které „nováčky“ mezi sebe nepustí. Takovými místy mohou být např. krtičiny.

Louky, které jsme navštívili byly předmětem česko-saského projektu „Lychnis – Rozkvetlé louky“ (https://lychnis.org/louky/).

Prohlédli jsme tak louky ve Stráži pod Ralskem, Hamrem na Jezeře, České Lípě. Podívali jsme se také na farní louky ve Volfarticích, o které se stará sociální podnik Mýdlárna Koukol: Léčivé byliny, které se zde vyskytují, se využívají k výrobě skutečně ekologických mýdel.

V rámci workoutu proběhla také diskuze, jak podpořit kvetoucí louku na menších soukromých pozemcích, stačí vysekat jen cestičky pro pohyb na zahradě a zbývající plochu ponechat až de vysemenění kvetoucích rostlin. Takovou plochu sekáme zpravidla v druhé polovině června.

Pokud se při procházkách Hrádkem n/N budete pozorně dívat, několik takových zahrad určitě objevíte.