Přeskočit na obsah

Donínská louka po první seči 2023

V letošním roce, tedy druhém po založení květnaté louky v Doníně, byla první seč naplánována na polovinu července, nicméně vývoj počasí ji posunul až na 10. srpna. V druhé polovině července a v první dekádě srpna pravidelně pršelo a tak nebylo možné louku posekat a využít na usušení sena. Tento záměr má své opodstatnění, pokud má být tato louka vzorem pro další lokality ve všech ohledech, mělo by mít také hospodaření s biomasou získanou na louce svou „selskou logiku“.

Tato opožděná seč rozhodně není pro nově založený luční porost překážkou. Došlo k dozrání semen všech bylin. Samozřejmě své potomstvo stihly vyprodukovat i trávy. Jednorázově tento pozdním termín může být pro některé druhy bylin i příznivý, nicméně v dalších letech by skutečně mělo být snahou stihnout seč v první polovině měsíce července. Porost je možné po posekání, které proběhlo opět vhodnou lištovou sekačkou formou tzv. „vysoké“ seče (tedy přibližně 15 cm nad terénem), vyhodnotit jako zapojený. Trávy již dostatečně odnožují a při zemi tvoří drny. Důležité je, že jejich pokryv není souvislý a umožňuje růst již zmíněných bylin, které zdobí louku oním opakovaných přívlastkem „květnatá“.

Druhá seč bude v letošním roce provedena opět v závislosti na počasí a také na tom, jak rychle luční porost naroste. Původně byla druhá seč, nazývaná našimi předky otava, naplánovaná na polovinu srpna, ovšem v návaznosti na posun seče první proběhne v průběhu měsíce září.

Foto: Pave Nývlt