Přeskočit na obsah

Nová louka

  • Louky

Některé louky se staly v průběhu let něčím víc, než jen místem pro hospodaření, pastvu a získání sena. Byla to místa dějinných událostí, křižovatky cest nebo poutní místa. Ty nejznámější se staly dokonce bez nadsázky symboly svých regionů. Jednou z takových jejistě i Nová Louka v Jizerských horách poblíž Bedřichova. 

Novou louku zná snad každý obyvatel Liberce a Jablonce nad Nisou. Je významnou křižovatkou letních i zimních turistických cest a cílem snad všech návštěvníků turistického centra v Bedřichově. Podobně jako drtivá většina jiných luk v našem regionu vznikla lidskou rukou. Dle historických záznamů zde v roce 1630 vznikla paseka na místě lesního porostu, který byl vytěžen pro stavební účely rozvíjejícího se města Liberce. Z paseky se posléze stala pastvina pro dobytek.

K Nové louce také neodmyslitelně patří Šámalova chata. Jejím původním základem byla sklářská huť, vybudovaná řemeslným mistrem Riedelem, která byla v provozu do roku 1817. O dvacet let později byla její budova stržena a na místě panského domu majitele hutě byl vybudován lovecký zámeček. Investorem byl rod Clam- Gallasů. Za první republiky byl zámeček zrekonstruován a zmodernizován, sloužil jako vládní rekreační objekt. V roce 1929 byl převeden do majetku státních lesů a stal se sídlem bedřichovského polesí. Za své dnešní jméno objekt vděčí památce prvorepublikového kancléře Přemysla Šámala.

Ale zpět k vlastní Nové louce. Zdejší vlhké a rašelinné porosty jsou útočištěm mnoha vzácných a zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Z důvodu údržby zdejších ekosystémů zde v posledních letech byla obnoveno cílené vypásání vybraných ploch ovcemi. Pro své přírodní hodnoty je Nová louka vyhlášená přírodní rezervací, a to již od roku 1960.

Autor: Věra Novotná