Přeskočit na obsah

Fotbalové trávníky

  • Louky

Velice specifickým travním porostem jsou fotbalové trávníky. Zátěž na nich je enormní a nároky vysoké. Doby, kdy se nejvíce vyšlapané prostory před brankami zasypávaly pilinami, jsou minulostí a dnes jsou požadavky na kvalitní trávník po celé ploše. Zakládání i obnova fotbalových trávníků pro nejvyšší soutěže probíhá pokládáním předpěstovaných travních koberců. Ty jsou tvořeny dvěma druhy trav, a to převážně jílkem vytrvalým a doplňkově lipnicí luční. Tyto dva druhy se dobře doplňují, jílek jako volně trsnatá tráva dobře regeneruje a vytváří hustý porost, lipnice zase intenzivně odnožuje a tím celou plochu zpevňuje.

Správná délka trávníku je 2-3 centimetry. Vrstva substrátu je 10-15 centimetrů, pod ním je písek, který odvádí vodu a pomáhá udržet celé hřiště rovné. V dnešní době musejí být hřiště pro vrcholový fotbal, v Čechách pro první ligu, také vyhřívaná. Zhruba 30 centimetrů pod povrchem je soustava tenkých trubek, která trávník pomalu zespodu zahřívá. Jejich síť je opravdu hustá, může mít až desítky kilometrů. Vytápění je velice nákladné, před zápasem se pozvolna topí několik dnů a náklady na jedno utkání jsou v řádech statisíců korun. Bez tohoto opatření by však nebylo možné hrát v zimním období bez toho, aniž by se trávník zničil.

I další údržba fotbalových hřišť je náročná a nákladná. Délka stébel trávy by neměla přesáhnout 3 centimetry a tak se seká i několikrát týdně. Kromě toho se plochy zavlažují, hnojí a třeba také prosypávají pískem. Tato péče se však stále vyplatí, protože výměna nového prvoligového trávníku stojí několik milionů korun.

Z důvodů provozních nákladů se dnes stále častěji budují tréninková hřiště s umělou trávou, ty jsou však již tematicky mimo náš dosah.