Přeskočit na obsah

Inspirace

Nejsme sami, kdo má zájem, aby louky kolem nás kvetly. Další zajímavé příklady praxe v zakládání kvetoucích luk a péči o ně jsou například i tyto další projekty. Některé z nich vedou odborníci, kteří prezentují návody, jak o přírodu správně pečovat, některé vedou obce a samosprávy, které se snaží využít své vlastní plochy ke zlepšení životního prostředí stejně jako my, některé iniciativy pocházejí přímo od občanů, kteří chtějí změnit stav životního prostředí kolem svých domovů. Podívejte se. 

https://lychnis.org/

https://divergrass.file1.wcms.tu-dresden.de/

https://www.prahakvete.com/

Rozhovor na irecepra.cz s RNDr. Ivanou Jongepierovou

Přinášíme Vám další zajímavost a inspiraci kterou jsme nalezli na ireceptar.cz je to zajímavý rozhovor s RNDr. Ivanou Jongepierovou z Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, jak založit kvetoucí louku či loučku.

https://www.ireceptar.cz/zahrada/kvetinova-louka-20200704.html

Úvod do tématu kvetoucích luk, jak založit kvetoucí záhon:

https://www.youtube.com/watch?v=8gfkDp0fIC0

Proč založit kvetoucí louku:

https://www.youtube.com/watch?v=r3Yo6NcT-DI

Zakládáme kvetoucí louku v praxi:

https://www.youtube.com/watch?v=_Sw6RUPiqKA

Založení kvetoucí louky krok po kroku:

https://www.youtube.com/watch?v=2t3W9_iU4d8

Nejsme sami, kdo se v Česku a Polsku snaží o zvýšení biodiverzity v městském prostředí.

Inspirací a zdrojem informací, především pro polské partnery může být Kvetoucí nadace (Kwietna fundacja), která podporuje zakládání kvetoucí luk a pásů. Zároveň se také věnuje osvětě a výchově společnosti.

https://kwietna.org/#co-robimy

Jednou z posledních aktivit je založení kvetoucí louky v obci Mielec. Byla založena louka o rozloze více než 300 m2. Půda pro setí byla připravena na podzim loňského roku.

Při této příležitosti byl uspořádán workshop na téma zakládání kvetoucích luk a jejich významu a funkcí v městském ekosystému, jehož účastníci se aktivně podíleli na osetí plochy dvěma směsmi osiv různých typů.

Vedení města Mielec vnímá založení malé luční enklávy v centru Mielec jako pilotní projekt který může být začátkem nové kvality zeleně v městském prostoru a jednou z prvních investic do modrozelené infrastruktury pro ochranu vody a klimatu.

V tomto případě byl projekt založení kvetoucí louky spolufinancován z polských národních zdrojů –  Státním fondem pro ochranu životního prostředí a vodní hospodářství.

https://kwietna.org/

https://hej.mielec.pl/pl/11_wiadomosci/68600_miasto-zalozylo-lake-kwietna.html